Найкращі ресторани світу ці гриби використовують у дуже малих порціях та здебільшого як добавку (спецію). Вони дуже дорогі. Водночас зустрічаються в Україні, зокрема в Карпатах та на Закарпатті.

Йдеться про трюфелі, які ростуть під землею, а на смак не схожі на жоден інший гриб. Зовні трюфелі нагадують маленьку дивну картоплю, але насправді це гриби. Серед них є як їстівні, так і отруйні види.

Правильні трюфелі формуються на глибині до 20 см в землі й тісно пов’язані з кореневою системою дерев. Вони отримують воду та поживні речовини саме завдяки симбіозу з деревами, тому для формування якісних трюфелів важливо, щоб дерева були здоровими.

Ростуть ці гриби колоніями, зазвичай залишаючись на одному й тому ж місці протягом багатьох років.

В Україні найбільш придатні для зростання білого трюфеля умови — в Закарпатті, зокрема на Воловеччині, Березнянщині та частково Перечинщині. Ці гриби надають перевагу південним схилам, мішаним лісам і помірній вологості.

За несприятливих умов трюфель погано розвивається, що негативно впливає як на його якість, так і на ринкову вартість.

Трюфелі мають настільки високу цінність, що їх продаж спричинив появу масштабного підпільного «чорного» ринку. У світі рекордним за вартістю став білий італійський трюфель вагою 1,3 кг, який продали за вражаючу суму — 330 тисяч доларів.

Який смак у трюфелів. У статті на сайті знаного кулінара Євгена Клопотенка описаний їх смак. Трюфелі вирізняються насиченим, інтенсивним смаком, у якому гармонійно поєднуються землисті й грибні ноти. Цей унікальний аромат робить їх неповторними серед інших видів грибів. Залежно від сорту трюфеля смакові відтінки можуть значно різнитися — а сортів існує чимало.

Серед найпоширеніших видів трюфелів — білі, чорні, літні, бургундські, французькі чорні та чорні літні. Чорні трюфелі мають яскравий, майже пряний аромат і зазвичай набувають виразнішого смаку після термічної обробки. Їхній смак часто порівнюють з горіховим, деревним, грибним, а іноді навіть із шоколадним.

Чорний трюфель. Білі трюфелі вважаються більш делікатними за смаком, але все одно легко помітними в будь-якій страві. Їхній аромат мускусний, а смак часто описують як легкий, з часниковими нотками. Саме білі та чорні трюфелі мають найбільшу популярність у світі гастрономії.

На «чорному» ринку трюфель збувають за ціною приблизно у 400 євро за 100 грамів. Принаймні про це йдеться у статтях, розміщених у медіа на цю тему в попередні роки.

 

 

Пише pmg.ua.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1309
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60603
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38260
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.