Остання ягідка ожини стає символом завершення сезону, але саме зараз визначається майбутній урожай. Правильна обрізка й осінній догляд — це обіцянка того, що кущ прокинеться навесні здоровим.

Коли ожина віддає свою останню солодку ягідку, садівник уже думає не про смак літа, а про силу куща, який має вистояти зиму. Адже грамотна підготовка ожини до холодів — це запорука того, що наступного року вона віддячить новим рясним урожаєм. А от недбалість у цей час може коштувати не лише кількох гілок, а й усього куща.

Для чого потрібна осіння обрізка. Обрізання ожини восени — це не просто догляд, а спосіб оздоровити рослину. Старі пагони, які вже відплодоносили, лише забирають у куща сили. Тому якщо їх вчасно видалити, молоді гілки розвинуться сильнішими, а сам кущ увійде в зиму міцним і стійким. Крім того, обрізка запобігає загущенню, що сприяє меншій кількості шкідників і хвороб.

Як обрізати звичайні сорти. У класичних сортів ожини відплодоносили цьогорічні дворічні пагони. Саме їх і потрібно вирізати до самого ґрунту. Залишають тільки молоді однорічні гілки, які й дадуть урожай наступного року. Зрізи обов’язково замащують садовим варом, щоб через відкриті “рани” не проникли хвороби та волога.

Обрізка ремонтантних сортів. З ремонтантною ожиною справа інша. Вона здатна родити на пагонах поточного року. Тому тут застосовують іншу стратегію: усі стебла вирізають під корінь, не залишаючи жодних пагонів. Завдяки цьому навесні кущ рушає в ріст оновленим, а врожай формується на нових міцних гілках.

Подальший догляд. Після обрізки ожину варто підживити калійно-фосфорними добривами, щоб зміцнити коріння. Кущі бажано підгорнути, а ґрунт навколо замульчувати шаром перегною чи соломи. Це збереже вологу й захистить кореневу систему від промерзання. У регіонах з холодними зимами пагони пригинають до землі та вкривають агроволокном чи ялиновим гіллям.

 

Пише noviydoctor.com.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1312
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60608
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38266
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.