Заготовити на зиму можна будь-які овочі чи фрукти. Зачасту їх консервують. Але можна зберегти всі смакові та корисні властивості плодів, якщо їх засушити. Ось декілька порад.

Якщо сливи малі або середнього розміру, їх можна сушити цілими з кістками. А великі плоди краще розрізати на половинки і видалити кісточки.

Варто пам'ятати, що недозрілі сливи не варто сушити. Окрім того, перед сушінням краще позбутися пошкоджених плодів та тих, що вже починають гнити.

Здорові й стиглі сливи потрібно бланшувати. Для цього потрібно на 1 л кип'ятку додати 1 чайну ложку харчової соди і покласти сливи у цей розчин на 20 секунд. Плоди мають бути повністю покриті водою. Ця процедура дозволить очистити поверхню плодів від воскового шару. Потім сливи миють у чистій воді й витирають паперовими серветками.

Сушити сливи можна просто на вулиці під сонячним промінням. Їх потрібно викласти на решітки або в коробки, які добре провітрюються, і винести на сонце. Плоди повинні сушитися зранку до вечора упродовж 4-6 днів. Однак, термін залежатиме від погодних умов. На ніч їх потрібно заносити у приміщення, а вранці знову виносити, коли вже спаде роса. Потім сливи ще потрібно протягом трьох-чотирьох днів тримати в тіні.

Висушити сливи можна і в духовці. Для цього потрібно деко застелити пекарським папером. А сливи викласти одним шаром, розрізані плоди кладуть розрізом донизу. У духовці сливи сушать у кілька етапів. Спочатку деко з плодами слід поставити в духовку на 5 годин за температури +50 градусів. Потім – на 6 годин за температури +70 градусів. І на третьому етапі – довести чорнослив до готовності за температури +75…+80 градусів. Між цими етапами потрібно діставати деко, перевертати сливи і давати їм повністю охолонути.

Доволі просто сушити сливи у спеціальній сушарці. Підготовлені плоди слід викласти на спеціальні піддони. Розташовують сливи в один шар. Половинки кладуть розрізами доверху. Таким способом плоди сушать також у три етапи. На першому потрібно сушити сливи упродовж 4 годин за температури від +50 до +55 градусів. Далі слід змінити місце розташування лотків і перекинути майбутній чорнослив на другий бік. На другому етапі сушити плоди потрібно впродовж 4-6 годин за температури +60 градусів. Потім знову міняють лотки місцями та перевертають сливи. На третьому етапі плоди сушать до готовності приблизно 4-6 годин за температури від +75 до +80 градусів.

Якщо бажаєте надати сливам особливого аромату, їх можна коптити: викладіть плоди на решітку коптильні та прогрівайте при температурі 60–80 °C, використовуючи фруктові дрова, наприклад яблуню або вишню. Процес триває 2–4 години, поки сливи набудуть насиченого смаку та ароматного димного запаху, і стане чудовим доповненням до ваших сушених заготовок на зиму.

 

Пише gazeta.ua.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1304
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60598
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38254
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.