Як правильно сушити сливи на зиму: смачний і корисний чорнослив
- Деталі
- Аграрні новини
- 518
Заготовити на зиму можна будь-які овочі чи фрукти. Зачасту їх консервують. Але можна зберегти всі смакові та корисні властивості плодів, якщо їх засушити. Ось декілька порад.
Якщо сливи малі або середнього розміру, їх можна сушити цілими з кістками. А великі плоди краще розрізати на половинки і видалити кісточки.
Варто пам'ятати, що недозрілі сливи не варто сушити. Окрім того, перед сушінням краще позбутися пошкоджених плодів та тих, що вже починають гнити.
Здорові й стиглі сливи потрібно бланшувати. Для цього потрібно на 1 л кип'ятку додати 1 чайну ложку харчової соди і покласти сливи у цей розчин на 20 секунд. Плоди мають бути повністю покриті водою. Ця процедура дозволить очистити поверхню плодів від воскового шару. Потім сливи миють у чистій воді й витирають паперовими серветками.
Сушити сливи можна просто на вулиці під сонячним промінням. Їх потрібно викласти на решітки або в коробки, які добре провітрюються, і винести на сонце. Плоди повинні сушитися зранку до вечора упродовж 4-6 днів. Однак, термін залежатиме від погодних умов. На ніч їх потрібно заносити у приміщення, а вранці знову виносити, коли вже спаде роса. Потім сливи ще потрібно протягом трьох-чотирьох днів тримати в тіні.
Висушити сливи можна і в духовці. Для цього потрібно деко застелити пекарським папером. А сливи викласти одним шаром, розрізані плоди кладуть розрізом донизу. У духовці сливи сушать у кілька етапів. Спочатку деко з плодами слід поставити в духовку на 5 годин за температури +50 градусів. Потім – на 6 годин за температури +70 градусів. І на третьому етапі – довести чорнослив до готовності за температури +75…+80 градусів. Між цими етапами потрібно діставати деко, перевертати сливи і давати їм повністю охолонути.
Доволі просто сушити сливи у спеціальній сушарці. Підготовлені плоди слід викласти на спеціальні піддони. Розташовують сливи в один шар. Половинки кладуть розрізами доверху. Таким способом плоди сушать також у три етапи. На першому потрібно сушити сливи упродовж 4 годин за температури від +50 до +55 градусів. Далі слід змінити місце розташування лотків і перекинути майбутній чорнослив на другий бік. На другому етапі сушити плоди потрібно впродовж 4-6 годин за температури +60 градусів. Потім знову міняють лотки місцями та перевертають сливи. На третьому етапі плоди сушать до готовності приблизно 4-6 годин за температури від +75 до +80 градусів.
Якщо бажаєте надати сливам особливого аромату, їх можна коптити: викладіть плоди на решітку коптильні та прогрівайте при температурі 60–80 °C, використовуючи фруктові дрова, наприклад яблуню або вишню. Процес триває 2–4 години, поки сливи набудуть насиченого смаку та ароматного димного запаху, і стане чудовим доповненням до ваших сушених заготовок на зиму.
Пише gazeta.ua.



