Одними з основних показників зерна, які визначаються насамперед технологією вирощування, є вміст у ньому білка і сирої клейковини. Так, наприклад, масова частка білка для зерна пшениці м’якої першого класу має становити не менше як 14%, другого – 12,5%, третього – 11%, а для четвертого класу зерна цей показник якості взагалі не обмежують.

Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Ірина Гасанова, кандидат сільськогосподарських наук (Інститут зернових культур НААН України).

Уміст клейковини для першого класу зерна має бути не меншим ніж 28%, другого – 23%, третього – 18%, для четвертого класу – не регламентується. Якість клейковини для першого, другого та третього класів зерна варіює в межах 45–100 умовних одиниць при ладу ВДК, для четвертого – не обмежується.

Показники якості зерна пшениці м’якої мають відповідати вимогам стандарту ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови», які є обов’язковими на стадіях збирання, обробки та зберігання.

На вимогу замовника в зерні пшениці можна визначати, відповідно до чинних методик, й інші показники якості, тобто позакласові: уміст зерен, пошкоджених клопом-черепашкою, силу борошна за альвеографом, індекс седиментації тощо. Ці показники мають надзвичайно важливе значення для борошномельно-круп’яної промисловості.

Так, пошкодження зерна клопом-черепашкою не має перевищувати 1% для зерна пер шого класу; 2% – для другого й третього класів; не обмежено – для четвертого класу. Сила борошна в одиницях аль веографа має становити не менше як 220 – для зерна першого класу; 160 – для зерна другого класу; 130 –для зерна третього класу; не обмежено – для четвертого класу.

 

Пише agrarii-razom.com.ua.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1317
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60620
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38270
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.