В Україні вартість хліба найближчим часом може зрости до 55 грн за буханець, і головним чинником цього буде подорожчання пального. Зазначається, що форс-мажори, як-от руйнування виробничих потужностей через обстріли, здатні прискорити цей процес.

Про це розповів головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус. За його словами, навіть попри те, що Україна має власне виробництво пшениці та необхідні потужності для випікання хліба, вартість готового продукту значною мірою залежить від ціни на пальне.

«Ми розуміємо, що пшениця наша, потужності виробництва – наші. Але фактор пального теж впливає. Зростання цін на пальне, ось що може підштовхнути ціни вгору», – зазначив Ус.

Економіст вважає, що буханець пшеничного хліба може подорожчати до 55 гривень. Це не стрибок у два рази, але достатньо відчутне підвищення для домогосподарств, які й так стикаються з ростом витрат на продукти та комунальні послуги.

Окремо фахівець наголосив, що форс-мажорні обставини, зокрема руйнування хлібозаводів через ракетні удари, можуть викликати додатковий дефіцит продукції та швидше зростання цін.

«Я розумію, що ракета може прилетіти і пошкодити підприємства з виробництва хліба, і тоді ціни зростуть елементарно через скорочення пропозицій… Звичайно, за місяць-два ми перевіримо це», – підкреслив експерт.

За даними ресурсу Мінфін, на початок серпня 2025 року:

  • 450 г батона «Рум’янець» нарізного коштує 27,90 грн;
  • упаковка пшеничного хліба масою 600–650 г – 42,99-44,72 грн;
  • 300 г житнього «Бородинського» в середньому – 44,90 грн.

Таким чином, прогнозована ціна у 55 грн за буханку може означати підвищення на 20-25% у середньому. Фактори, які можуть визначити цінову динаміку у найближчі місяці:

  • вартість пального – головний драйвер витрат на доставку сировини та готового хліба;
  • стан логістики та інфраструктури – руйнування підприємств або транспортних шляхів здатне миттєво зменшити пропозицію;
  • сезонність та врожай зернових – хоча зерно є власним, його переробка та зберігання теж пов’язані з енергетичними витратами;
  • стабільність курсу гривні – може вплинути на ціну імпортних компонентів та обладнання.

Економісти вважають, що значного цінового шоку на ринку хліба не відбудеться. Однак поступове зростання до психологічної позначки у 55 грн за буханець цілком імовірне вже цієї осені.

 

Пише agronews.ua.

 

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1317
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60622
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38272
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.