Сьогодні ви дізнаєтесь, чим можна безпечно обробити виноград у серпні та на початку вересня – у період активного збору врожаю.

Кінець серпня – це саме той час, коли на винограднику триває збирання стиглих грон. У цей період господині не радять використовувати сильнодіючі хімічні препарати. Натомість варто звернути увагу на безпечні засоби, які не впливають на смак ягід і не потребують тривалого очікування перед вживанням урожаю.

Серед безпечних варіантів – обробка розчином перманганату калію, більш відомого як марганцівка. Готують розчин до світло-рожевого кольору. Також часто використовують харчову соду у співвідношенні 75 г на 10 літрів води з додаванням кількох крапель йоду. Такий склад добре знезаражує поверхню ягід і листя.

Ще одним популярним засобом вважається калій йодид. Його розчиняють у воді в пропорції 2 грами на 10 літрів. Цей препарат допомагає зупинити розвиток грибкових хвороб, таких як мілдью, оїдіум чи сіра гниль, і при цьому залишається безпечним для людини. На смак ягід він не впливає, тому його можна застосовувати навіть у період дозрівання грон.

Зазвичай обробки такими засобами проводять один раз на 5–7 днів. Якщо погода спекотна та суха, цього достатньо. У дощову пору оброблення рекомендують проводити одразу після припинення опадів, коли листя добре підсохне. Найкращий час для обробки – ранкові або вечірні години. У спеку краще не проводити обробку, щоб уникнути опіків на листі.

Важливо також, щоб листя під час обробки було сухим. Тоді засіб лягає рівномірно та працює ефективніше. Господині радять не проводити обприскування одразу після дощу або за рясної роси.

Паралельно з обробками варто продовжувати зелені операції – пасинкування та карбування. Ці роботи спрямовані на те, щоб не допустити загущення куща, адже саме в затінених, вологих ділянках найчастіше з’являються грибкові хвороби. До того ж вони активніше розвиваються на молодому листі.

Серпень і вересень – ключовий період для виконання комплексу агротехнічних заходів, які допомагають лозі визрівати та добре підготуватись до зими.

 

Пише noviydoctor.com.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1317
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60622
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38272
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.