До цього часу іргу в Україні у промислових масштабах не вирощували. Однак уже незабаром перший врожай цієї культури збиратиме Олег Левченко, власник ТОВ «Діамантова ягода».

У господарстві, що працює на Київщині, молоді насадження ірги зараз займають 20 гектарів. Ягоди, зібрані на цій ділянці, стануть першим промисловим врожаєм ірги в Україні, стверджує власник підприємства.

Поки що про іргу в Україні знають досить мало. У країнах Європи вона також не надто поширена. Вирощують її переважно на півночі США та на півдні Канаді, звідки й походить ця культура. Зовні плоди ірги схожі на лохину. Ягоди солодкі, з приємним ароматом, тож їх можна як споживати свіжими, так і спрямовувати на перероблення, розповів Олег Левченко журналу «Ягідник».

«Ірга на смак ще яскравіша за лохину. При цьому вона ще й дуже корисна. Ця ягода – один з найсильніших природних антиоксидантів, вона містить багато мікроелементів та вітамінів. До того ж достигає вона знач но раніше, ніж лохина», – каже фермер.

З гектара культури можна збирати по 10–15 тонн плодів. До слова, ягоди ірги зберігаються досить довго: близько півтора місяця за температури до 8 градусів.

На плантаціях висаджені сорти, що мають гарні смакові якості. Підприємець підбирав їх так, аби ягоди дозрівали у різний час. Завдяки цьому період збору врожаю триватиме близько півтора місяця.

Ірга – це доволі невибаглива культура. Вона добре адаптується, не потребує надто родючих ґрунтів чи значної кількості вологи.

Ще одна важлива ознака цієї культури – морозостійкість. Взимку кущі ірги здатні ви тримати тридцятиградусні морози, а її квіти стійкі до весняних приморозків. Квітне ірга у першій декаді травня. Ще одна беззаперечна перевага ірги полягає у її стійкості до хвороб та шкідників. Тому рослина не потребує хімічного захисту.

«Зараз у світі ніхто не вирощує іргу в промислових масштабах. І навіть якщо йдеться про бізнес, то придбати великі партії ягоди практично неможливо. В Україні ж я першим пропонуватиму цю ягоду у значних обсягах. Планую працювати з мережами маркетів, і вже маю в цьому напрямку певні напрацьовані зв’язки», – каже Олег Левченко.

З огляду на новизну справи, особливості бізнесу з вирощування ірги підприємець осягає поступово. Попри це вже планує згодом розширювати площі. Для цього резервує саджанці у розсадниках, які вирощують садивний матеріал на замовлення.

 

Пише seeds.org.ua.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1317
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60622
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38272
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.