Упродовж лютого зимуючі культури в Україні знаходилися в стані зимового спокою. Перезимівля озимих відбувалася задовільно, суттєвої зрідженості не виявлено. Попри це, відзначено пошкодження бруньок плодових дерев.

Про це повідомляє Український гідрометеорологічний центр.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння  озимих культур (3 см) на більшості площ знижувалася до мінус 2-8°С, що значно вище критичної температури вимерзання. Лише у східних, Одеській, Херсонській, Київській, Житомирській та Рівненській областях мінімальна температура ґрунту на глибині 3 см короткочасно знижувалася до мінус 9-12°С, що близько до критичної температури вимерзання озимого ячменю та ріпаку.

Читайте також: Контроль хвороб і шкідників на сої

За зимовим визначенням запасів вологи (зразки ґрунту відібрані з полів 8 лютого 2021 р.) у метровому шарі ґрунту містилося від 122 до 180 мм продуктивної вологи, у західних, Житомирській,  північно-західних районах Вінницької та північних районах Чернігівської та Сумської областей — від 190 до 270 мм продуктивної вологи, що близько та більше середніх багаторічних показників. В окремих районах Одеської, Запорізької та Херсонської областей вологозапаси метрового шару ґрунту становили від 90 до 120 мм продуктивної вологи, що менше середніх багаторічних.

Читайте також: Науковці назвали найкращі культури для вирощування під час посухи в Україні

За узагальненням результатів відрощування монолітів зимуючих культур (зразки від 25.01.2021 р.) на посівах в окремих районах Донецької, Луганської, Сумської,  Харківської  та Рівненської  областей виявлено зрідженість посівів озимої пшениці до 10% загиблих рослин, що в межах природної зрідженості. Зрідженість від 11 до 20 % відмічена  у Луганській  та Харківській областях. В основному це слаборозвинені з осені рослини, які увійшли в зиму у фазах проростання зерна та сходів.

Суттєвої зрідженості озимого жита, озимого ячменю, озимого ріпаку та  багаторічних трав не виявлено.

За результатами відрощування гілок плодових культур після зниження мінімальної температури повітря до мінус 20-25 °С, у Сумській, Чернігівській, Черкаській, Миколаївській, Київській, Харківській та Чернігівській областях — до мінус 26-29 °С, було відмічено пошкодження бруньок плодових дерев (абрикосу, сливи, груші, яблуні) та винограду.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1275
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60517
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38199
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.