Прибутковість і ефективність сучасного агробізнесу залежить від якості ґрунтів, що потребує постійного їхнього аналізу та розуміння потреби у внесенні поживних речовин

Виробництво сільськогосподарської продукції неможливе без детального аналізу ґрунту для отримання оперативної та повної інформації щодо поживних речовин у ньому. Але звіти спеціальних агрохімічних лабораторій надають тільки поточні дані про стан полів і ґрунтів у них. Аби керівники господарств і фермери ухвалювали обґрунтовані рішення щодо внесення добрив чи меліорації, оптимальним є поєднання комплексного аналізу ґрунту з аналітикою супутникових знімків за попередні роки.

Сучасний аналіз ґрунту — виконання тестування сільськогосподарських угідь за різними параметрами: хімічним складом, токсичністю, рівнем рН ґрунту, його засоленістю, наявними мікроорганізмами тощо. Комплексна діагностика також надає інформацію про хімічне забруднення, вміст гумусу або органічних речовин, електропровідність, здатність до катіонного обміну й інші фізичні та хімічні характеристики. Тип аналізу ґрунтів господарства залежить від досліджуваних компонентів або їх властивостей на полі, які можуть позитивно чи негативно впливати на розвиток посівів. Найчастіше проводять такі аналізи ґрунту:

• уміст мінеральних речовин;
• рівень pH;
• вологість;
• засоленість;
• забруднення хімічними речовинами;
• структура й текстура тощо;
• лабораторний аналіз хімічного складу ґрунту на полі.

Розглянемо деякі з них.

Уміст поживних речовин

Повна інформація про наявність поживних речовин у ґрунті дозволяє точніше вносити макро- та мікродобрива, щоб забезпечити потреби посів сільгоспкультур у практиці точного землеробства. Тестування ґрунту на вміст поживних речовин є найпоширенішим аналізом.

Хімічний аналіз ґрунту надає інформацію щодо вмісту азоту, фосфору і калію, які є найважливішими поживними речовинами для сільськогосподарських культур. А також важливими є розуміння наявності кальцію, сірки і магнію, заліза, марганцю, бору, молібдену й інших хімічних елементів.

_____________________

Важливо постійно — хоча б раз на два роки — перевіряти рівень поживних речовин у ґрунті

_____________________

Наголосимо, що важливо постійно — хоча б раз на два роки — перевіряти рівень поживних речовин у ґрунті. Наявність правильної кількості поживних речовин на певних фенологічних стадіях важлива для рослин. Унаслідок дисбалансу поживних речовин (наприклад, дефіциту азоту) рослини недостатньо швидко ростуть, а високі концентрації є причиною в’янення рослин, опіків від надмірного внесення добрив або аномального розвитку.

Визначення pН ґрунту

Кислотність ґрунту також є стратегічно важливим показником для роботи аграріїв. Належний рівень рН ґрунту має важливе значення для продуктивності рослин, а занадто високий чи занадто низький рН негативно вплине на розвиток посівів. Тестування цього показника передбачає обчислення іонів водню. Значення рН можуть коливатися від 0 до 14. Нейтральне значення дорівнює 7, нижче 7 — закислені, а вище за 7 — залужені поля. Закисленість або залуження полів корегується відповідними методами. Наприклад, pH можна підвищити шляхом вапнування, а точний аналіз проб ґрунту на рН допоможе визначити його потрібну кількість для конкретних культур.

Як перевірити рівень рН на полі? Провести аналіз ґрунту можна просто в полі, застосовуючи спеціальні набори для тестування, але точніші результати надають державні або приватні лабораторії.

Аналіз ґрунту на засоленість

На засолених полях рослини потерпають від осмотичного стресу через погане поглинання води. Аналіз на засолення допомагає фермеру зрозуміти, як краще конкретну ділянку використовувати. Засоленість ґрунтів аналізують так: випаровування загальної кількості розчинних солей з витяжки води та ґрунту; вимірювання електропровідності насиченого екстракту пасти або дистильованого водно-земельного розчину.

Аналіз електропровідності землі проводять у польових умовах або в спеціальній лабораторії.

_____________________

Агресивні хімікати вимиваються в ґрунтові води, лишаються в ґрунті на багато років і завдають шкоди людям і тваринам, накопичуючись у продуктах сільськогосподарського виробництва

_____________________

Щодо пестицидів. Пестициди допомагають у боротьбі зі шкідливими організмами, що знищують урожай. Хімічні сполуки є ефективним засобом проти бур’янів, хвороб рослин і шкідників. Водночас такі речовини отруюють організми, на які їх дія не спрямована, та забруднюють природу. Агресивні хімікати вимиваються в ґрунтові води, лишаються в ґрунті на багато років і завдають шкоди людям і тваринам, накопичуючись у продуктах сільськогосподарського виробництва.

Платформи для глибшого аналізу

Аналіз якості ґрунту дозволяє зрозуміти стан поля, проте використання кількох джерел дає можливість скласти детальнішу картину. У цьому разі є корисною функція зонування на різних платформах. Карти продуктивності в них показують динаміку стану полів за допомогою вегетаційних індексів, що дозволяє точніше визначити зони для відбору проб. Завдяки цій функції фермери можуть застосовувати агрохімікати залежно як від стану культур, так і конкретних характеристик кожної зони.

Зображене поле ділять певну кількість зон на основі індексу NDVI. Згідно з картою відбір зразків ґрунту для аналізу слід проводити в зонах поля з низькою інтенсивністю вегетації та звернути пильну увагу на різні зони вегетації. Рекомендації щодо внесення добрив заповнюють для кожної зони залежно від інтенсивності вегетації.

Василь Наріз

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1300
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60586
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38251
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.