Рекордне зростання цін на газ в Україні відчутно вдарило по тепличному бізнесу і призвело до подорожчання овочів. Вітчизняні тепличні підприємства або скорочують виробництво, або взагалі закриваються.

Як повідомляє УНІАН, у поточному році через рекордне подорожчання газу, який використовується тепличниками для обігріву виробничих площ, свіжі огірки, помідори та інші овочі можуть стати недоступними.

«Криза на ринку вибухнула через те, що в Україні, як і в більшості інших країн світу, значно подорожчав газ. Для порівняння: у грудні 2020 року ціна 1 тис. кубометрів газу для українського бізнесу становила близько 7 тис. грн, а зараз близько 36 тис. грн. Це стало болючим ударом по багатьох секторах національної економіки», – зазначається у повідомленні.

Федерація роботодавців України відзначає, що через зростання ціни на газ найсильніше страждають енергоємні галузі, які мають найбільшу частку енергоресурсів у собівартості продукції. Це насамперед хімічна, скляна, керамічна галузі та сфера переробки аграрної продукції.

Найсильніше від високих цін на блакитне паливо постраждав тепличний бізнес. Більшість вітчизняних тепличних господарств використовує газ не лише як джерело тепла, а й у генерації електроенергії.

Зауважується, що якщо уряд якнайшвидше не проведе ефективних заходів, дана ситуація може призвести до банкрутства та масового закриття тепличних підприємств, на яких працюють тисячі людей.

Як зазначають в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП), через зростання вартості не лише на газ, а й на електрику та тверде паливо вже закрилися деякі з тепличних підприємств, зокрема, розташований під Києвом один із найбільших у Європі комбінат.

«Зростання цін на газ зачіпає не лише Україну. Вже зараз у країнах ЄС та Великій Британії скорочуються обсяги вирощування тепличних овочів у найменш теплих регіонах. Відповідно, одним із варіантів вирішення проблеми може стати розвиток експорту тепличних овочів до країн, де рівень доходів населення вищий, а споживання не так сильно залежить від рівня цін», – розповіли експерти.

Також в Українському союзі промисловців та підприємців додали, що з огляду на нинішню кон’юнктуру ціни на українські тепличні продукти можуть підскочити як мінімум на 40%.

«Однак це зробило б їх неконкурентоспроможними, споживач не купуватиме, наприклад, зелень за ціною 50-60 грн, коли поруч на прилавку італійська за 35 грн», – наголошують в УСПП.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1300
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60591
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38251
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.