Вчені створюють ожину, малину та вишню без кісточок
- Деталі
- Аграрні новини
- 770
Pairwise, компанія зі штату Північна Кароліна (США) використовує технологію редагування генів CRISPR, для зміни ДНК ожини та чорноплідної малини, щоб зробити ягоди більш привабливими для споживачів та виробників, які їх вирощують.
Селекціонери ставлять за мету видалення насіння, поліпшення структури рослин, щоб ягоди були більш доступними, та видалення шипів з кущів для ефективного та безпечного збирання врожаю.
Попит на ожину та малину зростає, але існують перешкоди, що утримують багатьох людей від її споживання, а фермерів від вирощування продукції, включаючи насіння, короткий термін зберігання та відсутність консистенції смаку та текстури. У деяких випадках виробники відмовляються від ягоди з найкращим смаком на користь легшої для збирання врожаю.
Компанія Pairwise почала працювати в 2018 році з ожиною та менш знайомою чорноплідною малиною, яка, за даними компанії, містить високий рівень антоціану та в п'ять-шість разів більше антиоксидантів, ніж лохина. На відміну від червоної малини, яка була завезена до США з Туреччини, чорноплідні сорти з'явилися вже у Північній Америці. Останні містять більше насіння, мають твердіші ягоди та інший смаковий профіль.
Вихід ягід із покращеними характеристиками у роздрібну торгівлю планується в середині цього десятиліття.



