Нові наукові дані свідчать, що регулярне вживання кави або чаю може значно зменшити ймовірність розвитку хвороби Паркінсона — одного з найпоширеніших неврологічних захворювань у світі.

Дослідники встановили, що кофеїн, який міститься в цих напоях, здатен зменшувати оксидативний стрес — процес, що спричиняє ушкодження клітин мозку та запальні реакції. Саме це, на думку науковців, може пояснювати захисний ефект кави та чаю для нервової системи.

Хвороба Паркінсона характеризується тремором, скутості м’язів, проблемами з координацією рухів та виникає через поступове руйнування нейронів у ділянці мозку, що відповідає за контроль рухів.

Професор медицини Сінгапурської медичної школи Duke-NUS Енг-Кін Тан пояснив, що результати досліджень у різних частинах світу — від США до Азії — демонструють стабільний зв’язок між уживанням кави та зниженням ризику розвитку Паркінсона.

«Ризик захворіти може знизитися приблизно на 25–30%, якщо регулярно вживати по 2–3 чашки кави або чаю щодня протягом десяти років», — зазначив учений.

У 2010 році масштабний метааналіз 26 наукових робіт підтвердив, що високий рівень споживання кофеїну пов’язаний із нижчою імовірністю розвитку Паркінсона. Аналогічний ефект спостерігається не лише при споживанні кави, а й чаю, а також напоїв, що містять кофеїн — як-от кола чи шоколад.

Водночас, як з’ясували науковці, такого ефекту немає при вживанні кави без кофеїну. У 2023 році команда професора Тана довела, що навіть люди, які мають генетичну схильність до Паркінсона, можуть зменшити ризик хвороби, регулярно п’ючи каву або чай.

Як ще зменшити ризик розвитку хвороби Паркінсона

Експерти радять уникати контакту з пестицидами. Дослідження Каліфорнійського університету показало, що вплив таких речовин, як зирам, манеб і паракват, може суттєво підвищувати ризик розвитку Паркінсона у працівників сільського господарства.

Джефф Бронстайн, директор програми розладів руху при UCLA, наголосив:

«Слід мінімізувати контакт із хімікатами, особливо під час споживання овочів і фруктів, що часто містять залишки пестицидів, як-от полуниця. Незалежно від того, купуєте ви органічну чи звичайну продукцію — її обов’язково потрібно мити перед споживанням.»

Ще одна рекомендація — встановити фільтри для води. Згідно з дослідженням 2002 року, у 44% зразків ґрунтових вод у США виявили промислові розчинники, а в 38% — залишки пестицидів. Тож очищення питної води є важливою профілактичною мірою.

У підсумку, учені наголошують: прості щоденні звички — як-от чашка кави чи чаю зранку, уважність до якості води та їжі — можуть відігравати помітну роль у збереженні здоров’я мозку та запобіганні розвитку серйозних неврологічних хвороб.

 

 

Пише tsn.ua.

FENIX FO GEN II – універсальний культиватор...

Компанія BEDNAR представляє нове покоління універсальних культиваторів FENIX FO GEN II для...

DIRECTO NE – сучасні широкозахватні сівалки для...

Компанія BEDNAR представляє нову сівалку з модельного ряду DIRECTO – передове рішення для...

Ринок землі 2025: структура, динаміка та...

Ринок землі на Prozorro.Продажі продовжує зростати навіть в умовах війни: понад 25,5 тисяч...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1372
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60777
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38403
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.