
Фермер поділився, коли викопувати моркву, щоб вона була солодкою
- Деталі
- Аграрні новини
- 385
Попри перші заморозки, не поспішайте викопувати моркву. Якщо зібрати врожай занадто рано, то недостиглі плоди втрачають частину своїх поживних речовин, погано зберігаються і швидко стаюють в'ялими.
Саме в цей момент морква поступово стає досить соковитою. Продовжує набирати солодкість та корисні мікроелементи до повного дозрівання.
Коли викопувати моркву. Оптимальний час збору врожаю, коли середньодобова температура тримається на рівні +5…+7°C. Саме тоді морква готова до тривалого зберігання. Чим довше вона буде у землі, тим соковитішою та солодшою буде.
Морква стає особливо соковитою, якщо викопати її не раніше жовтня, а іноді навіть дочекатися листопада. Головне - встигнути зібрати врожай до серйозних морозів, адже підмерзла морква гірше зберігається і може втратити смак.
Як правильно викопувати моркву :
- Обирайте сухий сонячний день. Викопуйте обережно, підкопуючи вилами, щоб не пошкодити моркву.
- Одразу обрізайте бадилля, залишаючи "хвостик" до 1 см, щоб вона не проростала в погребі.
- Дайте моркві підсохнути на повітрі кілька годин, але не під прямим сонцем.
Як зберігати моркву :
- Переберіть. Пошкоджені та тріснуті використайте першими.
- Найкраще зберігати моркву в ящиках із вологим піском або тирсою при температурі +1…+3°C.
- Періодично перевіряйте овочі й видаляйте ті, що почали псуватися.
- Уникайте зберігання біля яблук чи груш - вони виділяють етилен, який прискорює псування.
Пише gazeta.ua.