Станом на середину вересня українські аграрії зібрали майже 30 млн тонн зернових і зернобобових культур. Цього обсягу цілком достатньо для покриття внутрішніх потреб країни. Однак, попри хороший урожай, ціни на хліб продовжують зростати, і покупці помічають «кусачі» цінники в магазинах.

Економічні фактори тиснуть на ціну

З початку року, за даними Держстату, хліб подорожчав: пшеничний вищого ґатунку – на майже 13%, першого ґатунку – на 9%, а житній – на 6,4%. Якщо порівнювати з минулим роком, загальне зростання цін на хліб за останні 12 місяців сягнуло 20–23%.

Як зазначає заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, зерно становить лише 20–25% у структурі собівартості хліба. Решта – це витрати на енергоносії, логістику, обслуговування обладнання, а також інфляція та зростання зарплат.

«Хліб в Україні цього року може подорожчати на 25%, однак це не пов’язано з урожаєм, — прогнозує Марчук. — Основними чинниками є енергоносії, логістика, зарплати, інфляція тощо».

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко пояснює, що орієнтовна собівартість кілограма хлібобулочних виробів на виробництві зараз становить 54–56 грн. При цьому, батон вагою 500 г коштує на заводі 26–27 грн, а буханець «українського» хліба (700 г) – близько 30 грн. Ціни в магазинах можуть суттєво відрізнятися, залежно від рецептури та регіону.

«Нині на прилавках магазинів ми можемо побачити буханець хліба, що коштує як 20 грн, так і 120 грн. І той, і інший однаково мають своїх споживачів через різні продуктові характеристики», — каже Тараненко.

Жито доведеться імпортувати

Хоча пшениці в Україні достатньо для внутрішнього споживання, ситуація з житом є менш оптимістичною. За прогнозами, цьогорічний урожай жита не покриє потреби вітчизняного виробництва. За словами Олександра Тараненка, наявних запасів вистачить лише до початку 2026 року. Після цього виробникам доведеться закуповувати житнє борошно за кордоном, зокрема в країнах Балтії чи Польщі. Це не спричинить дефіциту хліба, але вплине на його ціну через вищу вартість імпорту та складну логістику.

Пекарі працюють не «від урожаю», а під конкретні замовлення торговельних мереж.

«Ми випікаємо хліб за заявками торгівлі. Якщо людям подобається пшеничний хліб, то його й потребуватиме торгівля, а отже, у нас буде більше заявок на його випікання», — пояснює Тараненко.

Що чекати до кінця року

За оцінками Інституту аграрної економіки, подорожчання хліба триватиме щонайменше до кінця 2025 року. Щомісячний приріст становитиме 1–1,7%. Головна наукова співробітниця Інституту Світлана Черемісіна прогнозує, що річні темпи подорожчання можуть коливатися в діапазоні 11–23%.

«Справді, показники врожаю зернових в Україні ніколи не були ключовим важелем впливу на ціну хліба, адже із загального обсягу зерна на внутрішнє споживання використовується лише 20–25%. Решта експортується на зовнішні ринки», — зауважує Черемісіна.

До новорічного столу хліб пшеничний вищого ґатунку може подорожчати до 63,5 грн/кг (+8,5%), а батон – до 30,9 грн (+5%). Це зростання поступове, але відчутне для споживачів.

Представники пекарської галузі запевняють, що подорожчання – це не бажання заробити більше, а спроба вижити в умовах постійного зростання витрат.

«Це не спроба нажитися, це спроба вижити. Бо коли зростає собівартість, а ціну змінити неможливо, компанії просто йдуть у мінус», — наголошує президент Всеукраїнської асоціації пекарів.

З огляду на можливе зростання ціни на газ в опалювальний сезон, собівартість хліба може зрости ще на 5–6%. Однак, «цінового апокаліпсису» експерти не очікують. У межах 15% подорожчання в найближчі пів року — це реалістичний сценарій.

 

Пише propozitsiya.com.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1287
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60560
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38234
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.