 
 Як вибрати якісні шпроти: поради спеціаліста
- Деталі
- Аграрні новини
- 1599
Шпроти дуже популярні не лише в країнах Балтії, де їх виготовляють, а й в Україні — із цими консервами роблять бутерброди, салати та інші холодні закуски. Але не всі знають, як вибрати якісні шпроти. У статті розповімо про неочевидні нюанси, які слід враховувати, вибираючи баночку консервованої копченої риби в олії.
Найголовніше — склад
Серед інгредієнтів якісних шпротів мають бути тільки риба, сіль та олія. Добре, якщо буде вказано вид риби — це говорить про сумлінність виробника. Сама риба може бути двох сортів — екстра чи першого. До класу екстра належить добірна та жирна балтійська кілька. Риба першого сорту дрібніша. Солі має бути не більше ніж 2,2%. Що менше, то корисніше для здоров'я. Оптимальна кількість олії — не більш як 25–30% від загального обсягу консерви. Виробники можуть використовувати соняшникову, оливкову або рапсову олію. Найкориснішою вважається оливкова.
Місце виробництва та матеріал паковання теж важливі
Перед купівлею пошукайте на етикетці місце виробництва шпротів. Якщо консерви були виготовлені на заводі, який розташований за кількасот кілометрів від узбережжя, найімовірніше, використовувалася заморожена сировина. Такі консерви не такі смачні та корисні, як приготовлені зі свіжовиловленої риби. Щодо тари, то краще віддати перевагу консервам у скляних, а не металевих банках. Хоча в середньому на ринку ціни на шпроти у склі вищі, зате через прозорі стінки можна візуально оцінити якість продукту. А ще скляні ємності не вступають у реакцію з продукцією та не впливають на її смакові властивості. Ще один плюс скляних банок — після відкриття можна зберігати шпроти в них, тоді як рибу з металевої ємності слід перекладати в контейнер для зберігання їжі, щоб уникнути окислення та швидкого псування продукту.
Перевіряємо термін придатності
Шпроти зберігаються 2 роки. Якщо термін придатності спливає через 1–2 місяці, краще вибрати інший варіант. Але не варто брати й надто свіжий продукт, зроблений декілька місяців тому, оскільки що довше риба маринується в олії, то ароматнішою та м'якшою вона стає. Також має значення сезон, коли були зроблені шпроти. Риба, виловлена в холодну пору, яку можна придбати на Маудау, жирніша та ніжніша.
Як перевірити якість у домашніх умовах
Після відкриття банки слід уважно розглянути консерви. Усі риби мають бути легкого золотистого відтінку, з гладкою шкіркою, рівні та гарні. Якщо під час спроби витягти рибу з банки вона розпадається на шматки, було порушено технологічний процес виробництва. Можна також перевірити спосіб копчення шпротів. Для цього слід налити трохи олії з банки в ємність із водою кімнатної температури, а потім розмішати ложкою. Якщо на поверхні утворюється плівка, рибу коптили традиційним способом. А якщо вода стала каламутною — для виготовлення консерви використали ароматизатор «рідкий дим».
 
     
    



