Шпроти дуже популярні не лише в країнах Балтії, де їх виготовляють, а й в Україні — із цими консервами роблять бутерброди, салати та інші холодні закуски. Але не всі знають, як вибрати якісні шпроти. У статті розповімо про неочевидні нюанси, які слід враховувати, вибираючи баночку консервованої копченої риби в олії.

Найголовніше — склад

Серед інгредієнтів якісних шпротів мають бути тільки риба, сіль та олія. Добре, якщо буде вказано вид риби — це говорить про сумлінність виробника. Сама риба може бути двох сортів — екстра чи першого. До класу екстра належить добірна та жирна балтійська кілька. Риба першого сорту дрібніша. Солі має бути не більше ніж 2,2%. Що менше, то корисніше для здоров'я. Оптимальна кількість олії — не більш як 25–30% від загального обсягу консерви. Виробники можуть використовувати соняшникову, оливкову або рапсову олію. Найкориснішою вважається оливкова.

Місце виробництва та матеріал паковання теж важливі

Перед купівлею пошукайте на етикетці місце виробництва шпротів. Якщо консерви були виготовлені на заводі, який розташований за кількасот кілометрів від узбережжя, найімовірніше, використовувалася заморожена сировина. Такі консерви не такі смачні та корисні, як приготовлені зі свіжовиловленої риби. Щодо тари, то краще віддати перевагу консервам у скляних, а не металевих банках. Хоча в середньому на ринку ціни на шпроти у склі вищі, зате через прозорі стінки можна візуально оцінити якість продукту. А ще скляні ємності не вступають у реакцію з продукцією та не впливають на її смакові властивості. Ще один плюс скляних банок — після відкриття можна зберігати шпроти в них, тоді як рибу з металевої ємності слід перекладати в контейнер для зберігання їжі, щоб уникнути окислення та швидкого псування продукту.

Перевіряємо термін придатності

Шпроти зберігаються 2 роки. Якщо термін придатності спливає через 1–2 місяці, краще вибрати інший варіант. Але не варто брати й надто свіжий продукт, зроблений декілька місяців тому, оскільки що довше риба маринується в олії, то ароматнішою та м'якшою вона стає. Також має значення сезон, коли були зроблені шпроти. Риба, виловлена ​​в холодну пору, яку можна придбати на Маудау, жирніша та ніжніша.

Як перевірити якість у домашніх умовах

Після відкриття банки слід уважно розглянути консерви. Усі риби мають бути легкого золотистого відтінку, з гладкою шкіркою, рівні та гарні. Якщо під час спроби витягти рибу з банки вона розпадається на шматки, було порушено технологічний процес виробництва. Можна також перевірити спосіб копчення шпротів. Для цього слід налити трохи олії з банки в ємність із водою кімнатної температури, а потім розмішати ложкою. Якщо на поверхні утворюється плівка, рибу коптили традиційним способом. А якщо вода стала каламутною — для виготовлення консерви використали ароматизатор «рідкий дим».

FENIX FO GEN II – універсальний культиватор...

Компанія BEDNAR представляє нове покоління універсальних культиваторів FENIX FO GEN II для...

DIRECTO NE – сучасні широкозахватні сівалки для...

Компанія BEDNAR представляє нову сівалку з модельного ряду DIRECTO – передове рішення для...

Ринок землі 2025: структура, динаміка та...

Ринок землі на Prozorro.Продажі продовжує зростати навіть в умовах війни: понад 25,5 тисяч...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1372
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60778
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38403
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.